Bio

Spread the love

 

 

Bio

Ronan Tully, Dublin 1976, artista de teatre de tercera generació. Procedent d’una línia d’artistes, intèrprets i músics sinònims de teatre a Irlanda, Ronan va començar com a artista professional a l’edat de 13 anys en un espectacle part del prestigiós Festival Internacional de Teatre de Dublín. Als 15 anys estava dissenyant i construint Titelles i escenografies professionals.

Als 18 anys va abandonar el teatre per estudiar Belles Arts a l’Escola d’Art i Tecnologia de Limerick, un dels cursos més prestigiosos d’Irlanda en aquell moment. Després de dos anys, sentint-se atrapat per les restriccions del món de Belles Arts, va marxar per desenvolupar les seves pròpies formes d’art-teatre que van fondre aquests dos mons culturals.

Ronan ha actuat a tot el món, incloent el Festival Internacional de Teatre de Caracas, Gent Festival de Bèlgica, Festival de Fringe d’Edimburg, Fira Tarrega, Fira de Titelles de Lleida i gires per Catalunya, Irlanda, Espanya, Colòmbia, Veneçuela, Finlàndia, Àustria, Regne Unit i Xina.

Ronan també ha treballat en direcció artística i com a programador de teatre. Va ser director artístic del Festival de Titelles de Dublín durant diversos anys i programador de teatre infantil per al Festival Internacional de Teatre de Dublín, on va ser l’únic programador independent de la història del festival des de la seva fundació l’any 1957.

Ronan ha rebut nombroses beques i premis del The Arts Council d’Irlanda i el consell de DunLaoghaire (Dublín), i l’any 2013 va guanyar un Drac D’Or amb “Circ Islu” a Fira de Titelles de Lleida.

Ha treballat com a assessor per The Arts Council of Ireland, The Ark, The BBC, Televisió nacional d’Irlanda – RTE, Creu Roja, Festival de les Cultures del món de Dublín, Els Jocs Olímpics Especials i per multinacionals com Ferrero, Lever Faberge i el projecte de l’actor Paul Newman: Barretstown Camp.

Actualment és resident al Baix Empordà, Catalunya, on es dedica al disseny i creació de teatre innovador per a nens i famílies. Actualment és director de les companyies “Sola & Tully” i “McBride & Sons”, a més de col·laborar amb diversos artistes i entitats.